Salariile angajaților din companiile de stat vor crește în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit

Salariile angajaților din companiile de stat  vor crește în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit
Publicat: 27/12/2012, 16:07
Actualizat: 07/05/2019, 14:59

Indemnizațiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate și pentru anul viitor, iar salariile angajaților vor crește cu maximum 3%, dar numai dacă societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent, a decis Guvernul în ședința de joi.

Executivul a decis totodată ca societățile de stat să fie obligate și în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat și regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăți.

În același timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menținută și în anii următori, respectiv 2010 și 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunțat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remunerația acestor angajați este mai mare decât cea a directorilor generali.

El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot în vară, premierul Ponta a anunțat că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depășește 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor și numai pentru sectorul bugetar.

Șeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl președintelui Camerei Deputaților, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

UPDATE: Printre cele mai mari companii de stat care ar putea beneficia de hotărârea Guvernului se numără Romgaz și Transelectrica. Conform bugetului Romgaz, cea mai mare companie de stat după cifra de afaceri din anul 2011, profit brut prevăzut pentru anul 2012 este de 1,225 miliarde de lei. Cheltuielile cu personalul au fost prevăzute la suma de 504,25 milioane de lei, dintre care 311,032 milioane lei reprezintă salariile angajaților.

Numărul de salariați pe care Romgaz estimează să îi aibă la finalul anului în curs este de 6.046 de persoane, iar câștigul mediu brut lunar al unui salariat a fost prevăzut la 4.298 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, angajații vor primi în plus la salariu 128,94 de lei.

Transelectrica, a doua cea mai mare companie de stat din România după cifra de afaceri din 2011, a prevăzut pentru anul în 2012 un profit brut de 51,7 milioane lei. Conform bugetului pentru anul în curs, cheltuieli cu personalul sunt în valoare de 159,410 milioane lei, dintre care 115,17 milioane lei reprezintă salariile angajaților.

Numărul de salariați la finalul anului 2012 este de 2.200 de persoane, iar salariul mediu brut lunar al unui salariat este de 5.336 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, salariul mediu brut lunar al angajaților ar crește cu 160,08 de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang